Γενικά
Οι κύριες ερευνητικές δραστηριότητες στον Τομέα Βιολογίας Φυτών εστιάζονται:
- στην ταξινομική, λειτουργική, φυλογενετική ποικιλότητα και βιογεωγραφία,
- στην χαρτογράφηση, παρακολούθηση, αξιολόγηση και διαχείριση ειδών, οικοτόπων, οικοσυστημάτων και οικοσυστημικών υπηρεσιών
- στην οικολογία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος
- στη φυσιολογία και οικοφυσιολογία των φυτών
Οι ερευνητικές ομάδες του Τομέα συνεργάζονται τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλες του Τμήματος Βιολογίας, καθώς και με ερευνητικές ομάδες από Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στον Τομέα λειτουργούν δύο θεσμοθετημένα Εργαστήρια: το Εργαστήριο Βοτανικής και το Εργαστήριο Φυσιολογίας Φυτών. Παράλληλα, ο Τομέας έχει την εποπτεία του Βοτανικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Πατρών. Το μέλη του Τομέα συμμετέχουν στη διδασκαλία 5 υποχρεωτικών μαθημάτων (4 μαθήματα προσφερόμενα από τον Τομέα και 1 διατομεακό) και 7 μαθημάτων επιλογής (5 μαθήματα προσφερόμενα από τον Τομέα και 2 διατομεακά) του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, 5 μαθημάτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας καθώς και 4 μαθημάτων σε Διατμηματικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.
Προπτυχιακά Μαθήματα
Μεταπτυχιακά Μαθήματα
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας «Βιολογικές Επιστήμες: Έρευνα και Εφαρμογές»
Εργαστήρια και έρευνα του Τομέα
Βοτανικό Μουσείο
Το Βοτανικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε το 1973 με βάση το Π.Δ. 360 (ΦΕΚ 264/3-10-1973), ύστερα από πρωτοβουλία του τότε καθηγητή της έδρας της Βοτανικής και πρώτου διευθυντή του κ. Δ. Φοίτου. Βασικός στόχος του Μουσείου είναι η διερεύνηση και επιστημονική τεκμηρίωση του φυσικού πλούτου της Ελλάδας με έμφαση στη χλωρίδα. Λειτουργεί ως βασική ερευνητική δομή και υποδομή του Τμήματος Βιολογίας α) αποτελώντας τη βάση για συστηματικές, βιογεωγραφικές και φυλογενετικές έρευνες των φυτών και β) στηρίζοντας ταυτόχρονα την εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας. Η επιστημονική και πολιτισμική αξία του Βοτανικού Μουσείου είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή συνδέεται με το μοναδικό απόθεμα βιοποικιλότητας και γενετικών πόρων της μοναδικής ελληνικής χλωρίδας.
Διαβάστε περισσότερα για το Βοτανικό Μουσείο
Εργαστηριακοί χώροι Έρευνας και Εκπαίδευσης
Διευθυντής Τομέα
Γραμματικόπουλος Γεώργιος
Αναπληρωτής Καθηγητής | grammati@upatras.gr | 2610 996771